• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الهندسة
  • الهندسة الكيميائية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الهندسة
  • الهندسة الكيميائية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Probing the effect of various water fractions on methane (CH4) hydrate phase equilibria and hydrate inhibition performance of amino acid L-proline

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    التاريخ
    2021
    المؤلف
    Qureshi M.F.
    Khraisheh M.
    AlMomani F.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    To develop an effective hydrate risk mitigation strategy for offshore flow assurance its essential to understand the effect of different water fractions on the rate of hydrate formation and study the effect of various water fractions on inhibition effectiveness of eco-friendly gas hydrate inhibitors like amino acids [AA]. This work examines the effect of different water fractions on methane [CH4] hydrate phase equilibria and the effect of various water fractions on the hydrate inhibition strength of AA L-proline at wide operating conditions [40–120 bars]. The experimental results indicate that different water fractions do not have a significant effect on the CH4 hydrate vapor-liquid equilibrium [HLVE] data or hydrate phase equilibria. The 5 wt% L-proline at water fraction 50 vol% shifted the CH4 HLVE by 0.9 ± 0.05 °C (40 bars) and at water fraction 75 vol% it shifted the CH4 HLVE by 1.3 ± 0.05 °C (40 bars). Furthermore, at the same dosage (5 wt%), the THI effect of proline was compared with other amino acids glycine, alanine, and choline based ionic liquids reported in the literature previously. The results indicate that at low dosage [5 wt%], the amino acids glycine and L-alanine tend to slightly more effective thermodynamic hydrate inhibitors compared to the selected choline based ionic liquids. The computer-generated molecular models were used to probe the likely hydrate inhibition mechanism in the presence of amino acids and ionic liquids.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.molliq.2021.115888
    http://hdl.handle.net/10576/30277
    المجموعات
    • الهندسة الكيميائية [‎1202‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video