• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Association of Glycemic Control With Different Diets Followed by Patients With Type 2 Diabetes: Findings From Qatar Biobank Data

    Thumbnail
    عرض / فتح
    fnut-09-813880 (2).pdf (202.6Kb)
    التاريخ
    2022-05-06
    المؤلف
    Tayyem, Reema
    Hamdan, Aya
    Alhmmadi, Karmen
    Eissa, Yasmin
    Al-Adwi, Maryam
    Al-Haswsa, Zinab
    Bawadi, Hiba
    Shi, Zumin
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Background: Diabetes mellitus type 2 (T2DM) is one of the most common diseases worldwide. Unhealthy dietary habits may lead to T2DM, which is also influenced by the extent of education and knowledge of appropriate diets for this disease. Aim: This study aims to highlight the possible association between following different types of diet (low-fat diet, low-calorie diet, low-salt diet, and more than one diet) and glycemic control among Qatari and long-term resident patients with T2DM. Methods: This study is secondary data analysis. Qatar Biobank (QBB) data on 2448 T2DM patients aged 18–60 years were obtained. The first group included participants with HbA1C <7%, while the second included those with HbA1c ≥ 7%. Results: The results of the association of glycemic control with different diets followed by patients with type 2 diabetes were adjusted in four models. In the 4th model (adjusted for gender, age, sociodemographic, anthropometric, dietary habits, comorbidities, and medications), results showed that poor patients with poor glycemic control have higher odds [OR 1.90; CI (1–3.63)] of following a low-salt diet. The same observation was found in the low-fat diet [OR 1.73; CI (1.06-3.07)]. However, patients following more than one diet showed lower odds of having poor glycemic control for about 32% [OR.69; CI (0.48–0.98)]. Conclusion: Diet and lifestyle are vital factors that can affect HbA1C levels. The findings of this secondary analysis showed that better glycemic control of the patients was observed in patients following more than diet from the studied diets.
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/30934
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎445‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video