• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الهندسة
  • الهندسة الميكانيكية والصناعية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الهندسة
  • الهندسة الميكانيكية والصناعية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Rheological characterization of biological hydrogels in aqueous state

    Thumbnail
    التاريخ
    2020
    المؤلف
    Alam K.
    Iqbal M.
    Hasan, Anwarul
    Al-Maskari N.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Introduction: Biological hydrogels provide a conducive extracellular environment for encapsulating and growing cells and play an important role in regulating cell behavior. Mechanical and rheological properties of hydrogels can influence cell function, mechanotransduction and cellular behaviors such as growth, migration, adhesion, self-renewal, differentiation, morphology and fate. Determination of rheological properties of biogels is important for printing tissues by controlling physical properties and developing efficient drug delivery systems. The main purpose of the current study was to determine some important rheological properties of two well-known hydrogels (agarose and gelatin methacryloyl [GelMA]). Materials and Methods: Rheological properties of gel solutions with different concentrations were measured using oscillatory rheometry. Agarose gels of 1% and 2% (w/v) concentration were prepared in 100 mL de-ionized water. The GelMA solutions of 10% and 15% concentrations were prepared by dissolving dry GelMA in deionized water. Rheological measurements were performed using a rheometer with cone-plate geometry. Results: Both storage modulus (G?) and loss modulus (G??) increased with an increase in frequency. Rheological properties of both types of gel solutions were strongly influenced by the amount of concentration. The shear stress profiles demonstrated shear thinning in both types of gels. Viscosity of 1% agarose and 2% agarose was found comparable with 10% GelMA and 15% GelMA, respectively. Conclusions: Results obtained from experiments revealed that rotational rheometry can be confidently used to determine viscous and elastic response of hydrogels in the aqueous state. The results will help to select the right type of gel and amount of concentration for the bio-printing of tissues.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.30491/jabr.2020.109994
    http://hdl.handle.net/10576/31309
    المجموعات
    • الهندسة الميكانيكية والصناعية [‎1504‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video