• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Enhanced antimicrobial, antibiofilm and ecotoxic activities of nanoencapsulated carvacrol and thymol as compared to their free counterparts

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    Enhanced antimicrobial, antibiofilm and ecotoxic activities nanoencapsulated carvacrol and thymol.pdf (5.546Mb)
    التاريخ
    2023-01-31
    المؤلف
    Jina, Yammine
    Gharsallaoui, Adem
    Fadel, Alexandre
    Mechmechani, Samah
    Karam, Layal
    Ismail, Ali
    Chihib, Nour-Eddine
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Essential oils active components emerged as captivating antimicrobials to control biofilms developed on food contact surfaces. Free and nanoencapsulated carvacrol (CAR) and thymol (THY) were assessed as antimicrobials against Salmonella Enteritidis biofilms adhered to stainless steel. The developed spherical nanocapsules using the spray-drying technique showed an average size ranged between 159.25 and 234.76 nm and zeta potential values ranged between 23.60 and 24.66 mV. The minimal inhibitory concentrations (MIC) of free THY and CAR were both 1.25 mg L−1. Nanoencapsulation reduced MIC values to 0.62 mg L−1 (THY) and 0.31 mg L−1 (CAR). Furthermore, the exposure to free and nanoencapsulated CAR and THY induced a destabilization of bacterial membranes with obvisous morphological deformations and a pronounced leakage of potassium ions and green fluorescent proteins. Eradication of S. Enteritidis biofilms developed on stainless steel was achieved following a 15 min treatment with nanoencapsulated CAR and THY at 2 MIC. Free antimicrobial exposures induced up to 4.27 log CFU cm−2 reductions. Additionally, the ecotoxicity tests against Daphnia magna crustaceans reported a non-toxicity of both free and nanoencapsulated CAR and THY after 48 h exposure. Thereby, both CAR and THY antimicrobials proved to be promising natural surface disinfectants that require further exploration and incorporation in food industries.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713522005102
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2022.109317
    http://hdl.handle.net/10576/33399
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎441‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video