Show simple item record

Authorإبراهيم, ناصر أحمد
Available date2022-09-22T10:35:12Z
Publication Date2020
Publication Nameمصر الحديثة
Identifierhttp://dx.doi.org/10.21608/NMISR.2020.184061
Citationإبراهيم, ناصر أحمد. (2020). أيام الولائم وعادة الضيافة (ملامح من المجتمع التقليدى کما صورته يوميات الجبرتي). مصر الحديثة, 19(19), 17-43. doi: 10.21608/nmisr.2020.184061
ISSN2314-5242
URIhttp://hdl.handle.net/10576/34347
Abstractشكلت "عادة الضيافة" التي صاحبت "أيام المواسم" أو " أيام الولائم"، على نحو ما عرفتها المصادرالتاريخية، عادة قديمة، رصدت لها الدولة بعض الأوقاف، كما قامت بها عائلات كبيرة، تلك التي تأصل دورها من جيل إلى جيل في الحفاظ على هذه الممارسة الاجتماعية. تسمح دراسة هذه المسألة بتحليل شبكة العلاقات الاجتماعية، ومقاربة التمايزات الاجتماعية والثقافية التي يمكن أن نلاحظها مع حالة التعارض بين بذخ الموائد الأميرية وموائد الفقراء وبساطتها. وتراهن الدراسة على عمل مقاربة حول دلالة هذه العادة في المضمون الثقافي الاجتماعي، وتحديداً إبان فترة التحول التي مرت بها مصر عند منعطف القرن التاسع عشر، وهى الفترة التي شهدت تقويض أركان المجتمع التقليدي الوسيط، لصالح حداثة جديدة، حداثة فرضت شروطاً مختلفة للحياة؛ أنشأت عبرها الدولة المركزية مؤسسات حديثة، وبدء نمو قطاع الخدمات المؤسسية برعايتها، وانتهاج سياسات عملية وترشيديه، كانت في مجملها متناقضة مع النظام المملوكي ومنظومته الاجتماعية والايديولوجية. والدراسة تلفت الانتباه الى أثر التغيرات في شكل السلطة وتوجهاتها على تغير بعض العادات الاجتماعية التي كان من بينها دون شك "عادة الضيافة".
Languagear
Publisherوزارة الثقافة، دار الکتب والوثائق القومية، مرکز تاريخ مصر المعاصر
Subjectايام الولائم
المجتمع التقليدي
مصر أواخر القرن الثامن عشر
عصر الجبرتي
تاريخ مصر فى العصر العثماني
Titleأيام الولائم وعادة الضيافة (ملامح من المجتمع التقليدى کما صورته يوميات الجبرتي)
TypeArticle
Pagination17-43
Issue Number20
Volume Number20
Alternative AbstractThe "hospitality habit" on the general level, which accompanied "days of seasons", formed an old habit, for which the state allocated some endowments, as well as big families, those whose role is rooted, from generation to other, in the preservation of this social practice. The study of this issue allows analyzing the network of social relations, and approaching of social and cultural distinctions that we can observe with the contradiction between the extravagance of the tables of the elite, the abundance of servants, the splendor of the place and the carefully designed clothes of the servants, and between the tables of the poor and their simplicity. This article does not attempt to paint a detailed picture of an old "hospitality habit" and its usual days, as such as it aims to develop an approach about its importance in the cultural and social context, specifically during the transformation period in the early nineteenth century. This period of transformation witnessed the undermining of the foundations of the traditional mediating society, and its replacement a new modernity thatimposed different conditions of life.As known, the central state established modern institutions, and the same period passed with the beginning of the growth of the institutional services sector under its auspices, as well as its adoption of practical and rationalizing policies. These changes were, in general, contradictory to the Mamluk regime and its social and ideological system. The study draws attention to the effect of thesedevelopments in the form of authority and its trends on changing some social customs, among which was undoubtedly the "hospitality habit".
ESSN2314-8098
dc.accessType Full Text


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record