• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الهندسة
  • الهندسة الكيميائية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الهندسة
  • الهندسة الكيميائية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Natural Gas Sweetening Using an Energy-Efficient, State-of-the-Art, Solid-Vapor Separation Process

    Thumbnail
    عرض / فتح
    energies-15-05286.pdf (2.621Mb)
    التاريخ
    2022
    المؤلف
    Ababneh, Hani
    AlNouss, Ahmed
    Karimi, Iftekhar A.
    Al-Muhtaseb, Shaheen A.
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    With the anticipated rise in global demand for natural gas (NG) and liquefied natural gas (LNG), sour gas reserves are attracting the attention of the gas industry as a potential resource. However, to monetize these reserves, sour natural gas has to be sweetened by removing acid gases (carbon dioxide and/or hydrogen sulfide) before liquefaction. The solidification of these acid gases could be the basis for their separation from natural gas. In this study, a state-of-the art solid-vapor (SV) separation unit is developed for removal of acid gases from methane and simulated using a customized Aspen Plus operation unit. The operating principles and conditions, mathematical model, and performance results are presented for the SV unit. Further performance analyses, means of optimization and comparisons to conventional methods used by the industry were studied. Results showed that for similar sweet gas purity, the developed SV unit consumes only 27% of the energy required by the amine sweetening unit. Furthermore, it saves on capital costs, as it requires less equipment and does not suffer from high levels of corrosion.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/en15145286
    http://hdl.handle.net/10576/36752
    المجموعات
    • الهندسة الكيميائية [‎1194‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video