• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Dynamic conceptual framework to investigate adoption of healthy diet through agent-based modelling

    Thumbnail
    التاريخ
    2021
    المؤلف
    Rahmani, Jamal
    Mirzay Razaz, Jalaledin
    Kalantari, Naser
    Garcia, Leandro M.T.
    Shariatpanahi, Seyed Peyman
    Bawadi, Hiba
    Thompson, Jacqueline Y.
    Ryan, Paul M.
    Santos, Heitor O.
    Haghighian Roudsari, Arezoo
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Purpose: The purpose of this research is to develop a dynamic conceptual framework depicting factors related to the adoption of a healthy diet, which will underpin the development of an agent-based model (ABM) to uncover the dynamic interplay between these factors. Design/methodology/approach: The conceptual framework was developed in three steps using available empirical data from a semi-structured in-depth interview qualitative study, comprehensive systematic literature searches, existing theories and models and expert opinions from across the world. Findings: The conceptual framework explicitly presents intention as the key determinant of the tendency to adopt a healthy diet. Intention is determined by demographic, psychological and behavioural factors and individual dietary mindset factors and dynamically affected by social environment and the person's past behaviour. The relationship between intention and behaviour is dynamically moderated by perceived control factors (price and accessibility of healthy food and time). Originality/value: The conceptual framework developed in this study is well supported by evidence and experts' opinions. This conceptual framework will be used to design the ABM of this study, and it can be used in future investigations on the tendency to adopt healthy diet and food choices. 2021, Emerald Publishing Limited.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1108/BFJ-09-2020-0828
    http://hdl.handle.net/10576/37671
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎441‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video