• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • العلوم الصحية - كلية الآداب والعلوم (قبل 2016)
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • العلوم الصحية - كلية الآداب والعلوم (قبل 2016)
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Sensitization to common food and inhalant allergens in children attending Allergy and Asthma Pediatric Clinic in Doha, Qatar

    No Thumbnail [120x130]
    التاريخ
    2009-04
    المؤلف
    Kerkadi, Abdelhamid
    Althani, Asma
    Al-Boainain, Amina
    Janahi, Ibrahim
    Singh, Rajiv
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The prevalence of allergic diseases such as asthma, allergic rhinitis and atopic dermatitis have risen at an alarming rate throughout the world in the past 50 years. Sensitization to food (FA) and inhalant allergens (IA) have been associated with an increase of allergic diseases. The objective of this study was to estimate the prevalence of sensitization to FA and IA among children attending Allergy and Asthma Pediatric Clinic in Doha, Qatar. A total of 134 children with age between 1 month and 10 years were recruited. Sensitization to common FA and IA was determined by allergy screen test for in vitro diagnostics (R-Biopharm). Allergic disorders (asthma, eczema or wheezing) were present in 56.7, 14.4 and 61.9%, respectively, and 29.9 and 19.4% were sensitized to FA and IA, respectively. Cheese was the most often identified FA followed by milk, casein, peanut, nut, fish, banana and egg yolk. Among IA, sensitization to pets (cat and dog) and dust were the most prevalent among children. Boys were more sensitized to FA than girls (35.9% vs. 27.4%). The same pattern was observed for IA where 20.5% of boys were sensitized compared to 18.9% for girls. The prevalence of sensitization to FA decreased as age increases (35% at 0-2 years vs. 32.5% at the age 6-10 years). Rate of sensitization to IA, however, increased with age (from 7.7% in the youngest group to 69.2% in the oldest group). Sensitization to FA and IA was associated with age (P<0.05). Of children with FA, 37.5% were sensitized to IA. A statistically significant association between FA and IA was observed (OR:1.82; 95% CI: 1.15-2.88; P = 0.001), 76.9 and 75% sensitized to IA and FA, respectively, reported family history of allergy. The prevalence of asthma and eczema was higher among girls,while wheezing was higher among boys. This study is the first in Qatar, which has used two specific panels: panel2DOHA for inhalant allergens and panel3DOHA for food allergens. The results suggest that food and inhalant allergens sensitization is highly prevalent among the studied population
    معرّف المصادر الموحد
    http://world-food.net/sensitization-to-common-food-and-inhalant-allergens-in-children-attending-allergy-and-asthma-pediatric-clinic-in-doha-qatar/
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/3802
    المجموعات
    • العلوم الصحية - كلية الآداب والعلوم (قبل 2016) [‎151‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video

    NoThumbnail