• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Encapsulation of carvacrol and thymol for a persistent removal of Listeria innocua biofilms

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S1773224723002952-main.pdf (4.512Mb)
    التاريخ
    2023-04-10
    المؤلف
    Jina, Yammine
    Gharsallaoui, Adem
    Fadel, Alexandre
    Karam, Layal
    Ismail, Ali
    Chihib, Nour-Eddine
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Chemical disinfectants along with various mechanical methods are still commonly used in the food industry to disinfect food contact surfaces. A new strategy that could replace them is by encapsulating carvacrol (CAR) and thymol (THY) in monolayer (ML) and layer-by-layer (LBL) nanocapsules. ML nanocapsules were developed using a single carrier material maltodextrin, whereas pectin was additionally added to the LBL nanocapsules. Physicochemical characterizations (size, charge, polydispersity index) and microscopy observations of nanocapsules revealed increased size and thickness of the wall shell with the additional layer in the LBL nanocapsules. The release kinetics of CAR and THY over a 20 h period fitted into the Korsmeyer-Peppas model and followed a Fickian release behavior combining dissolution and diffusion. ML nanocapsules revealed an initial burst release of terpenes with 90.52% released during the first 2 h, followed by a steady release phase. Whereas, only up to 50.71% of terpenes were released from the LBL nanocapsules during the first 2 h, with a progressive continuous release over time until reaching up to 95.68% after 20 h. The activity against Listeria innocua biofilms was consistent with the release curves of CAR and THY. A successive exposure of biofilms to ML followed by LBL nanocapsules ensured a 99.99% inhibition of biofilms for up to 6 h. It is thus confirmed that a successive application of nanocapsules is a promising strategy to ensure a long-term protection of food contact surfaces.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1773224723002952
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.jddst.2023.104443
    http://hdl.handle.net/10576/44627
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎441‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video