• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Dietary Patterns and Circadian Syndrome among Adults Attending NHANES 2005–2016

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Main article (1.015Mb)
    التاريخ
    2023-08-01
    المؤلف
    Akbar, Zoha
    Shi, Zumin
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The study aimed to assess the associations of dietary patterns and circadian syndrome (CircS). Data from National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2005–2016 were analyzed (n = 10,486). Factor analysis was used to construct dietary patterns based on two 24 h food recalls. CircS was defined based on components of the metabolic syndrome, with the addition of short sleep and depression symptoms. Multivariable logistic regression was used to analyze the associations. Two major dietary patterns were identified. The Western dietary pattern had high loadings of refined grains, solid fats, added sugars, and red and cured meats, while the prudent pattern was characterized by a high intake of vegetables, whole grains, oils, nuts, and seeds. The prevalence of CircS was 41.3%. Comparing extreme quartiles of intake, the odds ratios (OR) for having CircS were 1.96 (95%CI 1.53–2.53) and 0.71 (95%CI 0.58–0.86) for the Western pattern and prudent pattern, respectively. The association between the Western dietary pattern and CircS was stronger among men (OR = 2.05; 95%CI 1.48–2.85) and those with low income (OR = 1.94; 95%CI 1.27–2.96) and high education (OR = 3.38; 95%CI 1.90–6.04). The Western dietary pattern was associated with a higher likelihood of having CircS, while the prudent pattern was inversely associated with CircS.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85167731928&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/nu15153396
    http://hdl.handle.net/10576/48126
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎445‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video