• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • العلوم الصحية - كلية الآداب والعلوم (قبل 2016)
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • العلوم الصحية - كلية الآداب والعلوم (قبل 2016)
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Food groups and the risk of colorectal cancer: results from a Jordanian case-control study

    Thumbnail
    التاريخ
    2015-07
    المؤلف
    Abu-Mweis, Suhad S.
    Tayyem, Reema F.
    Shehadah, Ihab
    Bawadi, Hiba A.
    Agraib, Lana M.
    Bani-Hani, Kamal E.
    Al-Jaberi, Tareq
    Al-Nusairr, Majed
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The role of diet in colorectal cancer (CRC) in Jordan has not been studied previously. This study aimed at examining the association between food groups (including grains, fruits, vegetables, milk, and meat and legumes) and CRC risk in Jordan. We compared intakes of the different food groups among CRC patients (n=167) and matched controls (n=240) by age, sex, occupation, and marital status. A validated food frequency questionnaire was used to collect dietary data. Logistic regression was used to evaluate the association of quartiles of intakes of the different food groups with CRC risk. In addition, the association of selected food items with CRC risk was examined. Odds ratios (ORs) for the fourth versus the first quartile of intake were 2.92 [95% confidence interval (CI): 1.40-6.08] for grains, 1.66 (95% CI: 0.81-3.40) for vegetables, 0.55 (95% CI: 0.26-1.16) for fruits, 0.96 (95% CI: 0.46-1.97) for milk, and 1.43 (95% CI: 0.68-2.98) for meat and legumes. In a comparison of the highest with the lowest weekly frequency of consumption, there was a direct association between the risk of CRC and the frequency of consumption of chicken (OR=2.52, 95% CI: 1.33-4.77). An increase in risk was observed with increased consumption of white bread (OR=3.13, 95% CI: 1.18-9.25), whereas consumption of whole bread was associated with a decreased risk for CRC (OR=0.32, 95% CI: 0.12-0.84). Our results support a role of diet in CRC. Direct associations were found for grains, white bread, and chicken, whereas an inverse relation was reported for whole bread.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1097/CEJ.0000000000000089
    http://hdl.handle.net/10576/4862
    المجموعات
    • العلوم الصحية - كلية الآداب والعلوم (قبل 2016) [‎151‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video