• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Influence of geographical origin, harvesting time and processing system on the characteristics of olive-mill wastewater: A step toward reducing the environmental impact of the olive oil sector

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S2352186423003619-main.pdf (402.3Kb)
    التاريخ
    2023-11-30
    المؤلف
    Aline, Issa
    El Riachy, Milad
    Bou-Mitri, Christelle
    Doumit, Jacqueline
    Skaff, Wadih
    Karam, Layal
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The olive oil production sector generates considerable quantities of liquid by-products (olive-mill wastewater, OMWW) which, if left untreated, can cause detrimental environmental impacts. This study aimed to investigate the influence of the Lebanese geographical origin, harvesting time and processing system and their interactions on the chemical and biological characteristics of these by-products.  The results showed that the interaction of all the three studied factors on the chemical composition of OMWW, were highly significant (p<0.001). Furthermore, all the OMWW could be considered as a rich source of natural phenolic and antioxidant compounds. The average Total Phenolic Content in OMWW samples was 807.56 GAE/ kg with significantly higher values for OMWW obtained from the North (1027.7 GAE/ kg) at early harvest (1024.00 GAE/ kg) and using press system (1036.13 GAE/ kg) as compared to the other samples from the South, intermediate and late harvesting time using 3-phases and Sinolea (p<0.05). The overall results of this study shed light on the need to establish a sustainable means of treating the liquid effluents of olive mills. The results can help prioritize the regions in most need for a treatment system based on the values reported, while redirecting our attention to the possibility of valorizing the phenolic contents as potent raw material rather than pollutants, in an aim to enhance sustainable agriculture and help achieve (sustainable development goal) SDG6 for improved water quality by 2030.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352186423003619
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.eti.2023.103365
    http://hdl.handle.net/10576/51252
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎445‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video