• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Dietary Intake Is Not Associated with Body Composition nor with Biochemical Tests but with Psychological Status of Cancer Patients Receiving Chemotherapy

    Thumbnail
    عرض / فتح
    nutrients-15-05087-with-cover.pdf (395.4Kb)
    التاريخ
    2023-12-13
    المؤلف
    Subih, Hadil S.
    Al-Shwaiyat, Esraa A.
    Al-Bayyari, Nahla
    Obeidat, Belal S.
    Abu-Farsakh, Fadi
    Bawadi, Hiba
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Chemotherapy can negatively affect cancer patients’ eating patterns, psychological status, body composition, and quality of life. In this study, we aimed to investigate the correlations between dietary intake/care and the psychological status of cancer patients treated with chemotherapy. An observational study was conducted on 75 participants during their first cycle of chemotherapy treatment, and they were followed up for three cycles. Each participant completed a reliable validated questionnaire, psychological questionnaire, quality of life questionnaire, and three-day food records. Dietary intake was considered adequate if there was an adherence of participants to dietary recommendations offered by the dietitian and was confirmed by ESHA analysis software (version 10.6.3). Seventy-five percent of participants had inadequate nutrition intake. All anthropometric measurements decreased after 2 months of chemotherapy regardless of patients’ dietary intake. Approximately half of the participants reported depression and anxiety. There were significant differences between all nutrient intake levels when compared to the recommended dietary allowance except for fat, unsaturated fatty acids, and iron. Also, there were associations between nutritional intake and life quality and depression. In conclusion, poor dietary intake was associated with depression and insufficient macro- and micronutrient intake. Emotional and nutritional support from healthcare providers and family are highly necessary.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85180688688&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/nu15245087
    http://hdl.handle.net/10576/53099
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎445‎ items ]
    • أبحاث التخصصات الصحية [‎120‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video