• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز العلوم البيئية
  • مجموعة العلوم البحرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز العلوم البيئية
  • مجموعة العلوم البحرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Evaluation of Nitrogen and Water Management Strategies to Optimize Yield in Open Field Cucumber (Cucumis sativus L.) Production

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Evaluation of Nitrogen and Water Management Strategies to Optimize Yield in Open Field Cucumber (Cucumis sativus L.) Production.pdf (1.089Mb)
    التاريخ
    2023-12-01
    المؤلف
    Bello, Adewale Suraj
    Huda, Samsul
    Chen, Zhong Hua
    Khalid, Muhammad Fasih
    Alsafran, Mohammed
    Ahmed, Talaat
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Countries in arid climates, such as Qatar, require efficient water-saving strategies and nitrogen treatment for vegetable production. Vegetable importation constituted approximately USD 352 million of Qatar’s 2019 GDP; hence, enhancing local production is essential. This study investigated the effect of varying nitrogen and water levels on cucumber (Cucumis sativus L.) fruit yield. Various water management strategies were also evaluated. A split plot design was employed with two water levels (W1: 50% deficit irrigation, W2: 100% full irrigation) and three nitrogen levels (N1: 50 kg N ha−1, N2: 70 kg N ha−1, N3: 100 kg N ha−1) to examine cucumber yield and physiological response. Our findings revealed that using minimal drip irrigation and reducing nitrogen levels significantly enhanced the growth, SPAD index, fruit characteristics, and yield components of cucumber. Drip irrigation had a greater influence on cucumber production than nitrogen levels. Shoot height increased by 4% from W2N1 (T1) to W1N3 (T6) and 4.93% from W2N2 (T2) to W1N2 (T5). Fruit length and width increased by 10.63% and 13.41% from T2 and T1 to T5, respectively. The highest total yield occurred at T5, followed by T6, T2, W2N3 (T3), W1N1 (T4), and T1 at 34.5, 29.1, 27.6, 25.8, 25.2, and 20.4 t/ha, respectively. The optimal combination comprised 50% deficit irrigation (W1) and 70 kg N ha−1 (N2) nitrogen. These results suggest the importance of optimizing drip irrigation for achieving maximum cucumber fruit yield in arid climates.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85180673727&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/horticulturae9121336
    http://hdl.handle.net/10576/53315
    المجموعات
    • مجموعة العلوم البحرية [‎215‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video