• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • وحدة المختبرات المركزية
  • أبحاث وحدة المختبرات المركزية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • وحدة المختبرات المركزية
  • أبحاث وحدة المختبرات المركزية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Patulin and patulin producing Penicillium spp. occurrence in apples and apple-based products including baby food

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Open Access Version of Record under the Creative Commons Attribution License (896.5Kb)
    التاريخ
    2017-04
    المؤلف
    Hammami, Walid
    Al Thani, Roda
    Fiori, Stefano
    Al-Meer, Saeed
    Atia, Fathy Atia
    Rabah, Duha
    Migheli, Quirico
    Jaoua, Samir
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Introduction: Patulin has raised the international attention because of its health risk. In fact, it has mutagenic, neurotoxic, immunotoxic, genotoxic and gastrointestinal effects in animals. In the present work, patulin and patulin-producing Penicillium spp. in apple and apple-based products marketed in Qatar were analysed. Methodology: Sampling was carried out using apple fruits and apple-based products. Fungi were isolated from undamaged apples, apple juice and baby apple food. DNA extraction was carried out with DNeasy Plant Mini Kit (QIAGEN, Valencia, USA). The molecular identification of fungal isolates was carried out using ITS1-ITS4 PCR. PCR products were sequenced and blasted. Patulin was extracted and analyzed by LC/MS/MS, then quantified using Agilent 1290UHPLC coupled to 6460 triple quadruple mass spectrometer. Results: Forty-five samples of undamaged fresh apple fruits, apple juice and apple-based baby food products sold in different markets in Qatar were surveyed for both fungal and patulin contamination using Liquid Chromatography Tandem Mass Spectrometery (LC/MS/MS). Twenty-five Penicillium spp. isolates were selected, including 23 P. expansum and one isolate each of P. brevicompactum and P. commune. All the tested Penicillium spp. isolates produced patulin in vitro (from 40 to 100 μg/g on Malt Yeast Extract agar medium). Patulin was detected in 100% of apple juice samples at levels ranging from 5.27 to 82.21 μg/kg. Only 5 samples contained patulin levels higher than European Union recommended limit (50 μg/kg). The average patulin contamination was 30.67 μg/kg and 10.92 μg/kg in baby apple juice and in baby apple compote, respectively.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3855/jidc.9043
    http://hdl.handle.net/10576/5482
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎933‎ items ]
    • أبحاث وحدة المختبرات المركزية [‎124‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video