• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    The impact of different acidic conditions and food substrates on Listeria monocytogenes biofilms development and removal using nanoencapsulated carvacrol

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S016816052400120X-main.pdf (1.159Mb)
    التاريخ
    2024-05-02
    المؤلف
    Jina, Yammine
    Doulgeraki, Agapi I.
    O'Byrne, Conor P.
    Gharsallaoui, Adem
    Chihib, Nour-Eddine
    Karam, Layal
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Listeria monocytogenes biofilms present a significant challenge in the food industry. This study explores the impact of different acidic conditions of culture media and food matrices on the development and removal of biofilms developed on stainless steel surfaces by wild-type (WT) L. monocytogenes strains as well as in two mutant derivatives, ΔsigB and ΔagrA, that have defects in the general stress response and quorum sensing, respectively. Additionally, the study investigates the efficacy of nanoencapsulated carvacrol as an antimicrobial against L. monocytogenes biofilms developed in Tryptic Soy Broth (TSB) culture media acidified to different pH conditions (3.5, 4.5, 5.5, 6.5), and in food substrates (apple juice, strained yogurt, vegetable soup, semi-skimmed milk) having the same pH levels. No biofilm formation was observed for all L. monocytogenes strains at pH levels of 3.5 and 4.5 in both culture media and food substrates. However, at pH 5.5 and 6.5, increased biofilm levels were observed in both the culture media and food substrates, with the WT strain showing significantly higher biofilm formation (3.04–6.05 log CFU cm−2) than the mutant strains (2.30–5.48 log CFU cm−2). For both applications, the nanoencapsulated carvacrol demonstrated more potent antimicrobial activity against biofilms developed at pH 5.5 with 2.23 to 3.61 log reductions, compared to 1.58–2.95 log reductions at pH 6.5, with mutants being more vulnerable in acidic environments. In food substrates, nanoencapsulated carvacrol induced lower log reductions (1.58–2.90) than the ones in TSB (2.02–3.61). These findings provide valuable insights into the impact of different acidic conditions on the development of L. monocytogenes biofilms on stainless steel surfaces and the potential application of nanoencapsulated carvacrol as a biofilm control agent in food processing environments.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016816052400120X
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2024.110676
    http://hdl.handle.net/10576/55218
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎441‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video