• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز أبحاث معالجة الغاز
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز أبحاث معالجة الغاز
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Reaction kinetics of carbon dioxide with aqueous solutions of l-Arginine, Glycine & Sarcosine using the stopped flow technique

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    Open Access Accepted Manuscript (980.7Kb)
    التاريخ
    2017-08
    المؤلف
    Mahmud, Nafis
    Benamor, Abdelbaki
    Nasser, Mustafa S.
    Al-Marri, Mohammed J.
    Qiblawey, Hazim
    Tontiwachwuthikul, Paitoon
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The use of amino acids as potential solvents for carbon dioxide (CO2) capture has been considered by a number of researchers. However, very little is known about the kinetics and mechanism of amino acids-CO2 reactions. In this work, we investigate the reactions of three amino acids (l-Arginine, Glycine and Sarcosine) with CO2 in aqueous media using stopped-flow conductivity technique. The experiments were performed at temperatures between 293 and 313K and amino acids concentrations were in the range of 0.05–0.2 molar. The overall rate constants (kov) was found to increase with increased amino acid concentration and solution temperature. Both zwitterion and termolecular mechanisms were used to model and interpret the data. However, the Zwitterion mechanism was found to be the preferred one. From the stopped-flow results at pH around 6, we found that neutral l-Arginine, Glycine and Sarcosine react with CO2(aq) with k(M−1s−1)=2.81×1010exp(−4482.9T(K)), k(M−1s−1)=3.29×1013exp(−8143.7T(K)) and k(M−1s−1)=3.90×1013exp(−7991.0T(K)) respectively. The corresponding activation energies are 37.28kJmol−1, 67.71kJmol−1 And 66.44kJmol−1 respectively. A comparison between the kinetics of the three amino acids showed that Arginine exhibits highest reaction rate with CO2 followed by Sarcosine and then Glycine. The technique and results obtained from this work can be used as strong tools in the development of efficient new solvents for the removal of CO2 from flue and industrial gases.
    معرّف المصادر الموحد
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1750583616308064
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.ijggc.2017.05.012
    http://hdl.handle.net/10576/5540
    المجموعات
    • الهندسة الكيميائية [‎1262‎ items ]
    • الأبحاث [‎507‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video