• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Assessment and Associations of Nutrients Intake with Glycemic Control in Pediatrics with Type 1 Diabetes

    Thumbnail
    التاريخ
    2023
    المؤلف
    Zakarneh, Sara
    Allehdan, Sabika
    Tayyem, Reema
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Background: Type 1 diabetes mellitus (T1DM) is a chronic metabolic disease and one of the most prevalent chronic conditions in childhood. Aim: This cross-sectional study aimed to compare the nutrient intake between a group of Jordanian children and adolescents with T1DM who exhibited good glycemic control and those with poor glycemic control. Additionally, the association between nutrient intake and glycemic control was tested. Methods: The study included a sample of 22 children, 51 pre-adolescents, and 34 adolescents, who were selected from patients of King Hussein Medical Center. The participants were divided into two groups based on their glycemic control level: those with good glycemic control (36 participants) and poor glycemic control (71 participants). Valid and reliable questionnaires were used to collect study data. A binary logistic regression analysis was conducted with glycated hemoglobin (HbA1c) as the dependent variable and nutrient intake as the independent variable. Results and Conclusions: The poor glycemic control group had significantly higher intake of macronutrients compared to the good glycemic control group, except for trans-fat, soluble fiber, and insoluble fiber, which did not show significant differences between the two groups. The intake of all other vitamins and minerals was significantly higher in the poor glycemic control group. However, the binary logistic regression analysis, adjusted for age, gender, daily insulin dose, type of insulin, BMI, and total energy intake, did not reveal any associations between HbA1c levels and nutrient intake. The group with poor glycemic control exhibited higher energy intake and higher intake of vitamins and minerals, except for trans-fat, soluble fiber, and insoluble fiber.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1900/RDS.2023.19.158
    http://hdl.handle.net/10576/56240
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎445‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video