• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Impact of source, packaging and presence of food safety management system on heavy metals levels in spices and herbs

    Thumbnail
    عرض / فتح
    journal.pone.0307884.pdf (1.205Mb)
    التاريخ
    2024-08-01
    المؤلف
    Moussa, Layale
    Hassan, Hussein F.
    Savvaidis, Ioannis N.
    Karam, Layal
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Spices and herbs are susceptible to various contaminants, including heavy metals. Our study aimed to quantify the levels of lead (Pb), mercury (Hg), cadmium (As), and cadmium (Cd) in 96 composite samples of 13 herbs and spices frequently consumed in Lebanon. Twenty percent (19/96) and 4% (4/96) of the samples exceeded the permissible levels of Pb and Cd, respectively and all the samples met the permissible levels of As and Hg according to Codex Alimentarius standards. For Pb and Cd, unpackaged samples had the highest levels of unacceptable samples of 31% (8/26) and 8% (2/26), respectively. The samples locally packaged in companies with and without Food Safety Management System (FSMS) had the same levels of unacceptable samples of 12% (3/26) and 4% (1/26) for Pb and Cd, respectively. Imported packaged samples had unacceptable levels of Pb (28% (5/18)) and were acceptable for the three other heavy metals.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85201862251&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0307884
    http://hdl.handle.net/10576/59262
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎435‎ items ]

    entitlement

    وثائق ذات صلة

    عرض الوثائق المتصلة بواسطة: العنوان، المؤلف، المنشئ والموضوع.

    • Thumbnail

      Suq of the spices 

    • Thumbnail

      Determination of heavy metals contamination in thyme products by inductively coupled plasma mass spectrometry 

      Elias, Akoury; Baroud, Caline; El Kantar, Sally; Hassan, Hussein; Karam, Layal ( Elsevier , 2022 , Article)
      Thyme herbs constitute a major part of the Mediterranean diet and are gaining worldwide popularity. However, their chemical contamination with toxic metals may put consumers at a health risk. The objective of this study ...
    • Thumbnail

      The synthetic cannabinoids menace: a review of health risks and toxicity 

      Alzu’bi, Ayman; Almahasneh, Fatimah; Khasawneh, Ramada; Abu-El-Rub, Ejlal; Baker, Worood Bani; Al-Zoubi, Raed M.... more authors ... less authors ( Springer Nature , 2024 , Article)
      Synthetic cannabinoids (SCs) are chemically classified as psychoactive substances that target the endocannabinoid system in many body organs. SCs can initiate pathophysiological changes in many tissues which can be severe ...

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video