• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Association between Dietary Pattern, Weight Loss, and Diabetes among Adults with a History of Bariatric Surgery: Results from the Qatar Biobank Study

    Thumbnail
    عرض / فتح
    nutrients-16-02194-with-cover.pdf (424.2Kb)
    التاريخ
    2024-07-10
    المؤلف
    Almaghrbi, Ruba
    Alyamani, Razan
    Aliwi, Lama
    Moawad, Joyce
    Hussain, Akhtar
    Wang, Youfa
    Shi, Zumin
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    We aimed to examine the association between weight loss, dietary patterns, diabetes, and glycemic control among Qatari adults with a history of bariatric surgery (BS). Data from 1893 adults from the Qatar Biobank study were analyzed. Diabetes was defined by blood glucose, HbA1c, and medical history, with poor glycemic control defined as HbA1c ≥ 7.0%. The dietary patterns were derived from a Food Frequency Questionnaire using factor analysis. The participants’ mean age was 38.8 years, with a mean weight loss of 23.4% and a 6.1% prevalence of poor glycemic control. Weight loss was inversely associated with diabetes and poor glycemic control. The traditional dietary pattern (high intake of Biryani, chicken, meat, fish dishes, zaatar fatayer, croissant, lasagna, and Arabic bread) was inversely associated with diabetes prevalence, with an OR of 0.61 (95%CI, 0.41–0.99) when comparing extreme quartiles. No significant associations were found between prudent or sweet dietary patterns and diabetes. Among the individuals with known diabetes, the prevalence of remission was 33.4%, with an OR for remission of 5.94 (95%CI, 1.89–18.69) for the extreme quartiles of weight loss. In conclusion, weight loss and traditional dietary patterns are inversely associated with diabetes and glycemic control among adults with a history of BS, with weight loss being the main determinant.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85199499558&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/nu16142194
    http://hdl.handle.net/10576/59286
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎445‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video