• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Stage of change toward “9-a-day” not “5-a-day” is associated with lower body weight

    Thumbnail
    التاريخ
    2017
    المؤلف
    Bawadi, Hiba
    Tayyem, Reema
    Muhanna, Safaa
    Tuuri, Georgianna
    Keenan, Michael J.
    Faris, Moez
    Losso, Jack
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Purpose- This study aimed to assess the students’ stage of change (SOC) for fruits and vegetables (FV) consumption using the 5-a-day and 9-a-day patterns; to validate a tool to measure SOC for consuming 5-a-day and 9-a-day of FV; and to investigate the relationship between SOC for FV consumption and body weight among Jordanian college students. Design/methodology/approach- A cross-sectional study was conducted, and included a convenient sample of 788 college students (47.7% men and 52.2% women) who completed validated questionnaires which included socio-demographic data, readiness to consume 5-a-day and 9-a-day servings of FV daily, and FV consumption behaviors. Students' heights and weights were measured. SOC for participants was examined using reparation, contemplation, precontemplation, action, and maintenance stages. Findings- The majority (69.9%) of the participants were in the pre-contemplation stage with regard to 9-a-day behavior. Women tended to be classified in the action stage more than men (P<0.001). More than 80% of participants were in a pre-action stage for either consuming 5-a-day or 9-a-day of FV. After controlling for age, gender, and energy consumption, a significant (P<0.05) participants inverse relationship was found between maintenance or action stage of change for consuming 9-a-day behavior and BMI. Students in the maintenance stage for 9-a-day had significantly (P=0.03) lower BMI values that those students in the pre-action stages (23.1±3.9 and 22.5±3.3 respectively). The relationship was not valid for the 5 a day behavior (P=0.1) Originality/value- The current study is genuine and original, and valuable in designing new strategies in lowering obesity and its comorbidities.
    معرّف المصادر الموحد
    https://dx.doi.org/10.1108/NFS-04-2017-0079
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/5931
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎445‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video