• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Development of the Competency Evaluation Scale for Clinical Nutritionists in China: A Delphi Study

    Thumbnail
    التاريخ
    2024-08-01
    المؤلف
    Zhou, Ailin
    Li, Zhourong
    Wang, Tiankun
    Wu, Rongxin
    Yang, Shuang
    Shi, Zumin
    Zeng, Huan
    Zhao, Yong
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Background: Clinical nutritionists are responsible for nutritional therapy in clinical practice, which significantly enhances patients’ nutritional status. This study aims to develop and validate a competency evaluation scale to effectively assess the abilities of clinical nutritionists. Methods: The competency evaluation scale for clinical nutritionists was developed based on the iceberg model, utilizing literature review, semi-structured interviews, and the Delphi method. The weights of each indicator were calculated using the Analytic Hierarchy Process (AHP), and the validity and reliability of the scale were confirmed through questionnaire surveys. Results: The competency evaluation scale of clinical nutritionists comprised five primary indicators, twelve secondary indicators, and sixty-six tertiary indicators. The primary indicators, including professional theoretical knowledge, professional practical skills, humanistic practice ability, interpersonal communication ability, and professional development capability, have respective weights of 0.2168, 0.2120, 0.2042, 0.2022, and 0.1649. The Cronbach’s α coefficients of the five dimensions of the scale were 0.970, 0.978, 0.969, 0.962, and 0.947, respectively. The results of the Exploratory Factor Analysis showed that the prerequisites for factor analysis were satisfied. Additionally, Bartlett’s test of sphericity yielded a significance level of p < 0.001, confirming the scale’s reliability and validity. Conclusions: The competency evaluation scale for clinical nutritionists developed in this study is of high scientific reliability and validity, which provides assessment criteria for the training and assessment of clinical nutritionists.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85202598675&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/nu16162593
    http://hdl.handle.net/10576/59390
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎435‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video