• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • الكيمياء وعلوم الأرض
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • الكيمياء وعلوم الأرض
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    A Synergistic Approach to Develop Sustainable Scale Inhibitors Combining Amino Acids and Polyphosphates

    عرض / فتح
    s11270-024-07289-w.pdf (1.377Mb)
    التاريخ
    2024
    المؤلف
    Bahrami, Saba
    Van Driessche, Alexander E. S.
    Mady, Mohamed F.
    Panahi, Reza
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Applying conventional antiscalants, e.g., polyphosphates, may bring about environmental and health concerns, warranting the application of green compounds. This work reports the application of amino acids such as glutamic acid and glycine, individually and in the presence of sodium tripolyphosphate (STPP) and sodium hexametaphosphate (SHMP), as antiscalants. At various dosages, these inhibitors were added to calcium sulfate supersaturated solutions, and the inhibition values were determined at 71 °C for 24 h, according to a standard jar test method. Moreover, in the jar environment, the changes in electrical conductivity and turbidity, and size and bulk volume of the deposit particles were measured and used to unveil the affected stages of scaling and the governing mechanisms. Statistical analyses revealed that some amino acid-containing inhibitors used at commercially acceptable dosages, 2 and 4 ppm, effectively inhibited the scale formation by approximately 90%, comparable to pure polyphosphates (p < 0.05). These mixtures also provided up to 70% reduction in the consumption of pure polyphosphates. Consequently, drawbacks associated with polyphosphates are mitigated, and the risk of biofouling linked to applying green molecules at high dosages is minimized. Furthermore, the amino acids and polyphosphates synergistically inhibited one or multiple stage(s) of scale formation. Notably, ion association in the prenucleation stage, and nucleation were selectively and remarkably prevented in the presence of 2 ppm glycine/STPP and 4 ppm glycine/SHMP, respectively. These findings hold great promise for developing sustainable, safe, and efficient inhibitors for various processes such as membrane-based water purification.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1007/s11270-024-07289-w
    http://hdl.handle.net/10576/60805
    المجموعات
    • الكيمياء وعلوم الأرض [‎615‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video