• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Dietary patterns derived by reduced rank regression, macronutrients as response variables, and variation by economic status: NHANES 1999–2018

    Thumbnail
    عرض / فتح
    s00394-024-03501-z.pdf (2.046Mb)
    التاريخ
    2024-12-01
    المؤلف
    Coxall, Samuel C.
    Albers, Frances E.M.
    Li, Sherly X.
    Shi, Zumin
    Hodge, Allison M.
    Lynch, Brigid M.
    Melaku, Yohannes Adama
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Purpose: Macronutrient intakes vary across people and economic status, leading to a disparity in diet-related metabolic diseases. This study aimed to provide insight into this by: (1) identifying dietary patterns in adults using reduced rank regression (RRR), with macronutrients as response variables, and (2) investigating the associations between economic status and macronutrient based dietary patterns, and between dietary patterns with central obesity (waist circumference) and systemic inflammation (C-reactive protein [CRP]). Methods: 41,849 US participants from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 1999–2018 were included. The percentages of energy from protein, carbohydrates, saturated fats, and unsaturated fats were used as response variables in RRR. Multivariable generalized linear models with Gaussian distribution were employed to investigate the associations. Results: Four dietary patterns were identified. Economic status was positively associated with both the high fat, low carbohydrate [βHighVsLow = 0.22; 95% CI: 0.16, 0.28] and high protein patterns [βHighVsLow = 0.07; 95% CI: 0.03, 0.11], and negatively associated with both the high saturated fat [βHighVsLow = -0.06; 95% CI: -0.08, -0.03] and the low alcohol patterns [βHighVsLow = -0.08; 95% CI; -0.10, -0.06]. The high saturated fat pattern was positively associated with waist circumference [βQ5VsQ1 = 1.71; 95% CI: 0.97, 2.44] and CRP [βQ5VsQ1 = 0.37; 95% CI: 0.26, 0.47]. Conclusion: Macronutrient dietary patterns, which varied by economic status and were associated with metabolic health markers, may explain associations between economic status and health.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85204370589&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1007/s00394-024-03501-z
    http://hdl.handle.net/10576/61263
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎448‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video