• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز جامعة قطر للعلماء الشباب
  • المنتدى البحثي السابع للشباب 2025
  • محور العلوم والهندسة والصحة
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز جامعة قطر للعلماء الشباب
  • المنتدى البحثي السابع للشباب 2025
  • محور العلوم والهندسة والصحة
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Mixed microalgae-food waste cake f or feeding of Hermetia illucens larvae in characterizing the produced biodiesel

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Paper Abstract.pdf (287.1Kb)
    التاريخ
    2025
    المؤلف
    Mahmoud, Aya Hamdy
    Hussein, Mohammed Yasser
    Ibrahim, Habiba Mohamed
    Hanafy, Mariam Hazem
    Salah, Sohaila Mohammed
    El-Bassiony, Ghada M.
    Abdelfattah, Eman Alaaeldin
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The industrial use of insects, their products, interactions, or activities has been known as industrial entomology. The current study focused on evaluating the effect of mixing the organic food waste with its half percentage of microalgae on the biodiesel production and characterization. The black soldier fly larvae (BSFL) were reared on the organic waste (OW) (fruits, vegetables, and kitchen) only and OW mixed with microalgae, Chlorella vulgaris. Additionally, the levels of oxidants and antioxidants in the biodiesel, after the antioxidants' incorporation (ascorbic acid, α-tocopherol, and catechin), were evaluated. The BSFLBD was produced from lipid extraction of BSFL biomass by chloroform/methanol mixture, followed by acid catalyzed esterification and alkaline catalyzed transesterification. The biodiesel yield from the larvae fed on mixed OW-microalgae for 14 days was enhanced by 1.4 folds than the yield of OW group. The unsaturated oleic acid has the most dominant pattern in the fatty acid profile of BSFBD, even in different cases. Lauric (12:0) and myristic (14:0) acids constitute the majority of the methyl ester component of the biodiesel, with amounts of 25.6 and 7.1 for larvae fed on OW, and 25.9 and 7.7 for those fed on OW-microalgae. Following the antioxidants addition, the oxidant’s concentration decreased in the biodiesel especially in the insects fed on mixed OW-microalgae. The microalgae added to the organic food waste enhanced the biodiesel quality and quantity of BSFL biomass. Also, the introduction of antioxidants didn’t only improve the efficiency of the biodiesel, but also helped in the management of the stress parameters.
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/62561
    المجموعات
    • محور العلوم والهندسة والصحة [‎80‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video