• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية طب الأسنان
  • أبحاث طب الأسنان
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية طب الأسنان
  • أبحاث طب الأسنان
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Effects of khat (Catha edulis) chewing on dry mouth and taste function: a comparative cross-sectional study

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S2212440325008491-main.pdf (223.7Kb)
    التاريخ
    2025-04-11
    المؤلف
    Ola Mohsen, Al-Akwa’a
    AL-Hajri, Manal Mohammed
    ALHowshabi, Asma’a Mansour
    Al-Maweri, Sadeq Ali
    Halboub, Esam
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    ObjectivesThe objective of this study was to evaluate oral dryness and the taste sensation threshold (sweet, salt, sour, and bitter) among khat chewers. MethodsThis cross-sectional comparative study enrolled 140 healthy individuals divided into 2 groups: khat chewers (KCs; n = 73), and non-chewers (NCs; n = 67). Oral dryness was assessed using the Clinical Oral Dryness Score (CODS), whereas taste perception was assessed using the 4 primary tastes: sweet, salty, sour, and bitter, along with the Total Taste Score (TTS), each prepared as 7 chemical solutions representing 7 concentrations. SPSS version 26 was used for data analysis. ResultsOverall, KC revealed significantly higher overall CODS scores compared to NCs (4.26 ± 1.39 vs 2.10 ± 1.15, P < .001). The TTS was significantly lower in KCs (16.52 ± 3.367) compared to NCs (18.87 ± 3.592, P < .001), owing to revealing significantly lower mean taste sensation scores for sweet, salty, and bitter tastes but not for sour taste. Up to 20.5% of KCs had hypogeusia compared with only 4.5% of NCs (P = .005). Multivariate analyses also revealed khat chewing as an independent determinant factor for oral dryness and hypogeusia. ConclusionsChronic khat chewing is associated with mouth dryness and taste impairment, gravely impacting on the patients’ quality of life. (Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol YEAR;VOL:page range)
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212440325008491
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.oooo.2025.03.016
    http://hdl.handle.net/10576/65522
    المجموعات
    • أبحاث طب الأسنان [‎421‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video