• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
      • عرض المستودع الرقمي
      • البحث في المستودع الرقمي (البحث البسيط والبحث المتقدم)
      • ارسال عملك للمستودع الرقمي
      • مصطلحات المستودع الرقمي
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Effectiveness of Mediterranean Diet on Prevention and Management of Prediabetes and Type 2 Diabetes

    Thumbnail
    عرض / فتح
    385-394_81526.pdf (667.8Kb)
    التاريخ
    2025-05-17
    المؤلف
    Yakti, Fatima Alzahra
    Abusalah, Lana
    Alhosani, Maryam
    Sadiq, Faaiza
    Bassil, Maya
    Tayyem, Reema
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    In recent years, growing evidence linking nutrition to chronic degenerative diseases has prompted researchers to identify optimal dietary patterns for health maintenance. Among various diets, the Mediterranean Diet (MD) has emerged as the most extensively studied and promising approach. This review synthesizes current literature on the MD’s effectiveness for type 2 diabetes (T2DM) and prediabetes, drawing from PubMed, Scopus, ProQuest, Google Scholar, Cochrane, and Embase databases (2011-2024) using keywords including ‘Mediterranean Diet,’ ‘MD,’ ‘Type 2 Diabetes,’ and ‘Prediabetes.’ The MD emphasizes plant-based foods, particularly minimally processed whole grains and olive oil, with studies showing higher olive oil consumption correlates with reduced diabetes incidence. Research demonstrates significant improvements in glycaemic control, including reduced fasting plasma glucose and HbA1c levels, with high MD adherence associated with an 18% lower T2DM risk compared to low adherence. While limitations exist in dietary adherence across populations, the MD remains a practical, evidence-based strategy for diabetes prevention and management, with compelling epidemiological evidence supporting its role in metabolic health improvement for both T2DM and prediabetes.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=105006799398&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3329/bjms.v24i2.81526
    http://hdl.handle.net/10576/67677
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎455‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشر

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video