• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • المساعدة
    • إرسال الأعمال الأكاديمية
    • سياسات الناشر
    • أدلة المستخدم
    • الأسئلة الأكثر تكراراً
  • عن المستودع الرقمي
    • الرؤية والرسالة
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • معهد البحوث الاجتماعية والاقتصادية المسحية
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • معهد البحوث الاجتماعية والاقتصادية المسحية
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    A Century of Saudi-Qatari Food Insecurity: Paradigmatic Shifts in the Geopolitics, Economics and Sustainability of Gulf States Animal Agriculture

    Thumbnail
    التاريخ
    2017
    المؤلف
    Lambert, Laurent A.
    Bin Hashim, Hisham
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    In their quest for food security, the drylands of the Gulf Cooperation Council states have experienced more radical transformation over the past half century than over the previous millennium. This paper explores modern revolutions in the animal agriculture of Gulf Arab States, focusing on Saudi Arabia and Qatar as case studies. We identify three main paradigmatic shifts in the history of animal agriculture in Saudi Arabia, and four in the case of Qatar. From the 1950s to the 1970s, the Gulf monarchies increasingly settled their tribes into sprawling cities, started to massively import food and put an end to nomadism as a form of livelihood. By the 1960s and 1970s, unprecedented oil revenues and new geopolitical risks to their food supplies led the Gulf states to embark on a wave of state-supported agricultural modernization and food self-sufficiency programs, with generous land allocation, various subsidies and interest-free loans, inter alia. After several decades however, this vision of ‘turning the desert green’ proved both environmentally and economically unsustainable, especially after the 2008 and 2014 falls in oil prices. In more recent years, there have been growing counter-tides of subsidy cuts, marketization, and increased regulation. In Qatar however, this trend came to a halt on June 5th, 2017, when a major diplomatic crisis erupted among Gulf Arab countries, leading to a dramatic land and air blockade of Qatar's food supplies. Once again, state intervention, subsidies, and mass production methods have been deployed to boost national food security, relegating economic rationality and sustainability to a hypothetical future.
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/6773
    المجموعات
    • الأبحاث [‎294‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    عن المستودع الرقمي

    الرؤية والرسالة

    المساعدة

    إرسال الأعمال الأكاديميةسياسات الناشرأدلة المستخدمالأسئلة الأكثر تكراراً

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video