• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز قطر للنقل والسلامة المرورية
  • النقل
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز قطر للنقل والسلامة المرورية
  • النقل
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Sustainability assessment and modeling based on supervised machine learning techniques: The case for food consumption

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S0959652619345317-main.pdf (2.756Mb)
    التاريخ
    2020-04-01
    المؤلف
    Abdella, Galal M.
    Kucukvar, Murat
    Onat, Nuri Cihat
    Al-Yafay, Hussein M.
    Bulak, Muhammet Enis
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Sustainability of food consumption requires the understanding of multi-dimensional environmental, economic and social impacts using a holistic and integrated sustainability assessment and modeling framework. This article presents a novel method on the assessment and modeling of sustainability impacts of food consumption. First, sustainability impacts of food consumption categories are quantified using high sector resolution input-output tables of U.S. economy. Later, an integrated sustainability modeling framework based on two supervised machine-learning techniques such as k-means clustering and logistics regression is presented. The proposed framework involves five steps: (1) economic input-output life cycle sustainability assessment, (2) non-dimensional normalization, (3) sustainability performance evaluation, (4) centroid-based clustering analysis, and (5) sustainability impact modeling. The findings show that the supply chains of food production sectors are accounted for major environmental impacts with higher than 80% of portions for total carbon footprints. Animal slaughtering, rendering, and processing is found as the most dominant sector in most of the environmental impact categories. The logistic model results revealed an overall model accuracy equal to 91.67%. Furthermore, among all the environmental sustainability indicators, it has found that CO and SO2 are the most significant contributors. The results also show that 13.7% of the food and beverage sectors are clustered as high, in which the bread and bakery product manufacturing is the central sector. The large value of the variance (5.24) is attributed to the large total weighted impact value of the animal (except poultry) slaughtering, rendering, and processing cluster.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652619345317
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.119661
    http://hdl.handle.net/10576/14081
    المجموعات
    • الهندسة الميكانيكية والصناعية [‎1499‎ items ]
    • النقل [‎90‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video