• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية التربية
  • العلوم التربوية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية التربية
  • العلوم التربوية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Vitamin E modifies high-fat diet-induced reduction of seizure threshold in rats: Role of oxidative stress

    Thumbnail
    التاريخ
    2019
    المؤلف
    Alzoubi, Karem H.
    Hasan, Zuhair A.
    Khabour, Omar F.
    Mayyas, Fadia A.
    Al Yacoub, Omar N.
    Banihani, Saleem A.
    Alomari, Mahmoud A.
    Alrabadi, Nasr NS
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    There is increasing evidence that oxidative stress is a causal factor in different neurodegenerative disorders such as Alzheimer's disease and epilepsy. High-fat diet (HFD) has been shown to induce oxidative stress and neuronal damage that may increase susceptibility to seizures. The present study was undertaken to investigate the relationships between vitamin E, a potent antioxidant, HFD, and chemically induced seizures, using the PTZ seizure model in rats. Animals were randomly assigned into four groups: control, HFD, vitamin E (Vit E), and high-fat diet with vitamin E (HFD + Vit E) group. Vitamin E and/or HFD were administered to animals for 6 weeks. Thereafter, PTZ seizure threshold was measured in control and treated rats, and different brain regions were analyzed for levels of oxidative stress biomarkers. Current results revealed a significant reduction in PTZ seizure threshold in rats consuming HFD, which could be prevented by vitamin E supplement. Alongside, vitamin E supplement prevented HFD induced changes in oxidative stress biomarkers and capacity enzymes. Therefore, current results suggest that prolonged consumption of HFD increases susceptibility to PTZ induced seizures, which may be related to HFD induced oxidative stress. This increase in the PTZ susceptibility could be prevented by the administration of vitamin E, probably through its antioxidant effect, particularly at the brain hippocampal region. - 2019 Elsevier Inc.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.physbeh.2019.04.011
    http://hdl.handle.net/10576/14822
    المجموعات
    • العلوم التربوية [‎150‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video