• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Cadmium Intake, Dietary Patterns and Hyperuricemia Among Adults in China

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Cd and Hu.pdf (622.8Kb)
    التاريخ
    2020-08
    المؤلف
    Shi, Zumin
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Blood and urine cadmium levels have been found to be positively associated with hyperuricemia (HU) in some studies. Few studies have examined the association between dietary cadmium intake, dietary patterns and HU in the Chinese population. The study analysed data from 8429 adults who participated in the China Health and Nutrition Survey (CHNS). Dietary intake was assessed by 3-day 24 h food record in seven waves of survey (1991, 1993, 1997, 2000, 2004, 2006 and 2009). Serum uric acid was measured in 2009. Dietary pattern was identified using factor analysis. The association between cumulative dietary cadmium intake, dietary patterns and HU was assessed using logistic regression. In total, 1737 (16.3%) participants had HU in the study sample. After adjusting for demographic, lifestyle factors (i.e. smoking, alcohol drinking, physical activity) and chronic conditions, the OR for HU was 2.25 (95%CI 1.84–2.77, p for trend < 0.001) for extreme quartiles of estimated cumulative cadmium intake. A traditional southern dietary pattern characterized by high intake of rice, pork, fish and vegetables, and low intake of wheat was associated with three times increased prevalence of HU; comparing the extreme quartiles, the odds ratio (OR) was 3.24 (95%CI 2.61–4.01). No association between the modern dietary pattern (high intake of fruit, soymilk, egg, milk and deep fried products) and HU was found. In conclusion, traditional southern dietary pattern and cadmium intake are positively associated with hyperuricemia among Chinese adults.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1007/s12403-020-00375-4
    http://hdl.handle.net/10576/15753
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎456‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video