• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • معهد البحوث الاجتماعية والاقتصادية المسحية
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • معهد البحوث الاجتماعية والاقتصادية المسحية
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Effective policies to mitigate food waste in Qatar

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Effective policies to mitigate food waste in Qatar.pdf (470.5Kb)
    التاريخ
    2020-02-11
    المؤلف
    Abusin, Sana
    Lari, Noora
    Khaled, Salma
    Al Emadi, Noor
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    This paper highlighted food waste as one of the biggest threats to food security that put pressure on the natural resources and limit the ecological capacity of land of Qatar to continue providing renewable resources. Climate change, desertification of farmland, water shortages, soil degradation and arable land per capita decline are the main characteristics of the state of Qatar. This arid and semi-arid environment resulted in difficulties to produce food locally. Qatar used to import 90% of its food from neighboring countries before the blockade in 2017. Qatar is passing an important era of total shift from food security to self-sufficiency. In a very short time, Qatar managed to register almost full sufficiency in perishable foods and produced abundant amount of food. This shed light in the importance of sustainable production and consumption to avoid environmental disasters such as food waste that directly affect the sustainability of arable land and ground water. A panel of academics, administrators, civil society and charities came together to discuss the issue of sustainability regarding food waste, in order to formulate policies and strategies to mitigate food waste and produce compost to be used in agriculture and hence achieve food self-sufficiency. These policies will help managers and policy makers to make correct decisions to preserve the environment.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.5897/AJAR2019.14381
    http://hdl.handle.net/10576/16113
    المجموعات
    • الأبحاث [‎294‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video