• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • إصدارات جامعة قطر
  • وقائع المنتديات
  • المنتدى والمعرض البحثي السنوي لجامعة قطر
  • QUARFE 2021
  • Theme 1: Energy and Environment
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • إصدارات جامعة قطر
  • وقائع المنتديات
  • المنتدى والمعرض البحثي السنوي لجامعة قطر
  • QUARFE 2021
  • Theme 1: Energy and Environment
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    A Design-led FEWW Nexus Approach For Qatar University

    Thumbnail
    عرض / فتح
    180.pdf (1.588Mb)
    التاريخ
    2021
    المؤلف
    Karanisa, Theodora
    Ouammi, Ahmed
    Hamdi, Helmi
    Saadaoui, Imen
    Fetais, Noora
    Sayadi, Sami
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Demographic explosion, climate change, urbanization, change of life quality, and food demand have put extra pressure on Food, Energy, Water, and Waste (FEWW) resources.A special focus has been placed on university campuses as they are representative urban communities with a substantial need for food, energy, and water and they generate waste. Furthermore, universities can be models for the community as they can apply and disseminate new ideas. The case study of the Qatar University via the Doha Living Lab (DLL) generates ideas and gives solutions to the FEWW Nexus through urban agriculture practices adopted to the climatic conditions of Qatar. The DLL follows the M-NEX Design method consisting of three steps: Design Development, Design Evaluation, and Implementation by engaging stakeholders and the local community. The areas of the DLL increase food production on the campus while minimizing the use of energy and water, enhance biodiversity as well as soil quality by valorizing food waste. The carbon footprint of DLL is reduced by 2% when the same quantity of food is produced locally than imported. This applies when 75% of the energy needs come from renewable sources, 75% of the needed animal feed comes from bio waste, and finally, when novel greenhouse technologies are utilized with low energy consumption. According to the research results, the FEWW Nexus and food production on campus can be sustainable in terms of low carbon footprint with minimal resource use, use of renewable energy sources, and food waste valorization.
    معرّف المصادر الموحد
    https://doi.org/10.29117/quarfe.2021.0011
    DOI/handle
    http://hdl.handle.net/10576/24278
    المجموعات
    • الأبحاث [‎339‎ items ]
    • علوم وهندسة الحاسب [‎2428‎ items ]
    • Theme 1: Energy and Environment [‎73‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video