• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Association between Grain and Legume Consumption and the Risk of Coronary Artery Obstruction among Jordanians Based on Angiography Results

    Thumbnail
    عرض / فتح
    PNF21-066 (2).pdf (400.6Kb)
    التاريخ
    2021-12-31
    المؤلف
    Tayyem, Reema
    Ibrahim, Mohammed O.
    Abdelrahim, Dana N.
    Al-Shudifat, Abdel-Ellah
    Azab, Mohammed
    Ghazzawi, Hadeel
    Bawadi, Hiba
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Accumulating evidence suggests that consumption of whole grains and legumes is associated with reduced risk of cardiovascular disease (CVD), whereas the risk is increased by consuming refined grains and cereals. This study aimed to investigate the association between grain and legume consumption and the risk of CVD. The study was conducted using a convenient sampling method with a total of 399 participants who underwent coronary angiography. Cases and controls were matched by age with a 1:1 ratio. Standardized and validated questionnaires were used to collect sociodemographic, health, lifestyle, and dietary data. Intake of more than 1 serving/d of white bread increased the risk of CVD significantly with an adjusted odds ratio (AOR) of 3.06 [95% confidence interval (CI): 1.37∼6.84], while consuming more than 1 serving/d of wholegrain bread reduced the risk significantly to approximately 53% (AOR: 0.47, 95% CI: 0.24∼0.93). Similar trends between consuming white bread on daily basis and increased risk of CVD, and consuming wholegrain bread and reduced risk of CVD were also observed. In addition, consuming unsweetened cornflakes on a weekly basis had a protective effect against CVD (AOR: 0.15, 95% CI: 0.03∼0.96). Intake of legumes reduced the risk of CVD, although only insignificantly for all the tested legumes. The present study calls for consideration of consuming wholegrain bread prevent CVD in the Jordanian population.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3746/pnf.2021.26.4.1
    http://hdl.handle.net/10576/25618
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎455‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video