• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • الشؤون الدولية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • الشؤون الدولية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Impacts of the COVID-19 pandemic on food security and food consumption: Preliminary insights from the gulf cooperation council region

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Impacts of the COVID 19 pandemic on food security and food consumption Preliminary insights from the GCC.pdf (1.189Mb)
    التاريخ
    2022
    المؤلف
    Ben Hassen, Tarek
    El Bilali, Hamid
    Hardman, Michael
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    As the coronavirus pandemic spreads, measures to contain it—such as home confinement, social isolation, closure of businesses and educational institutions, and remote work—have affected everyday life. Further, some voices were worried about these measures’ psychological, social, and economic impacts on food-related activities and practices. These impacts are presumably context-specific and differ from one region to another. In this regard, the example of the Gulf Cooperation Council (GCC) region, a group of high-income and food-secure countries, is particularly intriguing. This narrative review aims to explore the psychological and socio-economic effects of the COVID-19 pandemic on food-related activities (e.g., food procurement, preparation, and consumption) in the GCC area. The review suggests that while the changes in lifestyle brought on by the lockdown/quarantine measures generated concern, boredom, sadness, stress, and anxiety also in the GCC region, the impacts of these negative emotions on food-related activities have been rather limited. Indeed, the pandemic impacted the consumer-food interaction but did not boost panic buying and hoarding in the region. Furthermore, the high purchasing power of the population mitigated the economic impacts of the pandemic and its adverse effects on food and nutrition security in the region.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1080/23311886.2022.2064608
    http://hdl.handle.net/10576/30030
    المجموعات
    • أبحاث فيروس كورونا المستجد (كوفيد-19) [‎848‎ items ]
    • الشؤون الدولية [‎163‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video