• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Association between food intake patterns and serum vitamin D concentrations in US adults.

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Main Article (884.6Kb)
    التاريخ
    2022-05-30
    المؤلف
    Ganji, Vijay
    Shi, Zumin
    Al-Abdi, Tamara
    Al Hejap, Dalia
    Attia, Yasmine
    Koukach, Dalya
    Elkassas, Hind
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The objective of this study was to investigate the association between food patterns and serum vitamin D concentrations in US adults. Data from two cycles of National Health and Nutrition Examination Surveys, 2003-2004 and 2005-2006 were used (n=6637). Three major food patterns were derived using factor analysis. These three patterns were labeled as Meat and Processed Meat Foods (MPF), Vegetable, Fruit, Nuts, and Whole grains (VFNW), and Sweet, Snack, and Beverage pattern (SSB). Serum vitamin D was measured with Radioimmunoassay and later standardized to reflect the assay changes over time. In multivariate-adjusted regression analysis, the MPF pattern was significantly, inversely associated with serum vitamin D concentrations (p˂0.001). However, the relation between the VFNW pattern and serum vitamin D was non-linear (p˂0.001). There was no relationship between SSB pattern and serum vitamin D in US adults. In conclusion, persons with a high intake of meat and processed meats are associated with lower serum vitamin D concentrations. Reducing processed foods and emphasizing vegetables, fruits, nuts, and whole grains will be beneficial from a public health perspective.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1017/S0007114522001702
    http://hdl.handle.net/10576/32071
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎445‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video