• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Does a Gluten-Free Diet Affect BMI and Glycosylated Hemoglobin in Children and Adolescents with Type 1 Diabetes and Asymptomatic Celiac Disease? A Meta-Analysis and Systematic Review

    Thumbnail
    عرض / فتح
    children-09-01247-v2 (1).pdf (1.365Mb)
    التاريخ
    2022-08-19
    المؤلف
    Burayzat, Salma
    Elsahoryi, Nour
    Freitekh, Ali
    Alzoubi, Osama
    Al-Najjar, Rahaf
    Tayyem, Reema
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Background: Children diagnosed with type 1 diabetes mellitus (T1DM) are more prone to having celiac disease (CD) than the normal population. Moreover, patients with this dual diagnosis who are also on a diabetic and gluten-free diet (GFD) risk faltering growth and uncontrolled blood glucose levels. This review aims to assess the efficacy and effectiveness of managing patients with T1DM screened for CD with GFD to prevent complications associated with these chronic pathologies in childhood and adulthood. Materials and Methods: We abided by the PRISMA guidelines in this meta-analysis and used multiple databases and search engines. We included case–control studies. The primary outcomes were changes in the standard deviation score, body mass index (SDS BMI), and glycosylated hemoglobin (HA1C) after being on a GFD for at least twelve months. Results: The pooled data from the six studies included showed that there was neither a statistically significant difference in the mean SDS BMI (−0.28 (95% CI −0.75, 0.42)) (p = 0.24) nor in the mean of HA1C (mean −0.07 (95% CI −0.44, 0.30)) (p = 0.36) for the same group. HDL cholesterol improved significantly in patients on a strict GFD (p < 0.01). Conclusions: In children with T1DM and asymptomatic CD, being on a GFD had no significant effect on BMI or HA1C. However, it can have a protective effect on the other complications found in both chronic pathologies.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/children9081247
    http://hdl.handle.net/10576/33398
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎455‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video