• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز أبحاث معالجة الغاز
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز أبحاث معالجة الغاز
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Chemical kinetics of carbon dioxide in the blends of different amino acid salts and methyldiethanolamine

    Thumbnail
    التاريخ
    2020
    المؤلف
    Mahmud, Nafis
    Benamor, Abdelbaki
    Nasser, Mustafa S.
    Ba-Abbad, Muneer M.
    El-Naas, Muftah H.
    Qiblawey, Hazim
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    In the present study, the reaction kinetics of carbon dioxide (CO2) with two blends of N-methyldiethanolamine; potassium salts of taurine and potassium salts of glycine were investigated. The experiments were performed using a stopped flow apparatus over a range of temperature varying from 293 to 313 K. The concentration of solution was varied from 0.2 to 0.8M in different proportions of potassium salts of taurine and glycine. For both cases, the overall reaction rate constant (kov) increased with increased temperature and amino acid salts proportions in the blends. Results also indicated that addition amino acid salts (AAS) could improve the overall reaction rate of methyldiethanolamine (MDEA) with CO2 by more than 100 times. The kinetics data were interpreted using the widely accepted mechanisms namely; zwitterion and termolecular mechanisms. An average absolute deviation of 8.8% was observed for both mechanisms applied to MDEA-KTau blend, while an AAD% of 7.4 and 7.2 were observed for the case of MDEA-KGly system when applying the zwitterion and termolecular mechanisms, respectively. The results showed that blends of MDEA and potassium salts amino acids react faster with CO2 compared to conventional amine systems. Hence, the use of both potassium salts of taurine and glycine as rate promotors can significantly enhance the reactivity of MDEA toward CO2.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1002/er.5522
    http://hdl.handle.net/10576/34633
    المجموعات
    • الهندسة الكيميائية [‎1196‎ items ]
    • الأبحاث [‎502‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video