• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • الشؤون الدولية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • الشؤون الدولية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Effects of COVID-19 pandemic on household food waste behaviour in Iran

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    Effects of COVID-19 pandemic on household food waste behaviour in Iran.pdf (968.6Kb)
    التاريخ
    2022-11-30
    المؤلف
    Mohammad Sadegh, Allahyari
    Marzban, Soroush
    El Bilali, Hamid
    Ben Hassen, Tarek
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    This research aims to determine the influence of COVID-19 on consumer knowledge, attitudes, and behaviours related to food waste in Iran. From April 24 to May 24, 2020, an online survey was conducted in Iran with a standard questionnaire delivered in Persian. Descriptive statistics and various non-parametric tests were used to analyse the survey results. The results reveal significant changes in how consumers shop and interact with food, with implications on household food wastage. Indeed, according to the survey findings: (i) Iran's households have a positive attitude toward reducing food waste; (ii) food waste dropped during the pandemic; (iii) consumers made fewer shopping trips and spent less on groceries during the pandemic; (iv) food waste did not increase during the month of Ramadan. The survey results provide valuable insights to reduce food wastage and address food security risks during the COVID-19 pandemic in Iran. The paper results contribute to a better understanding of food waste management behaviours and the influence of the COVID-19 pandemic in Iran, which is paramount to designing effective, efficient, and sustainable recovery plans and policies.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844022026251
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.heliyon.2022.e11337
    http://hdl.handle.net/10576/35835
    المجموعات
    • أبحاث فيروس كورونا المستجد (كوفيد-19) [‎848‎ items ]
    • الشؤون الدولية [‎163‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video