• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Dietary patterns associated with the risk of pancreatic cancer: Case-control study findings

    Thumbnail
    عرض / فتح
    Dietary_patterns_associated_with_the_risk_of.51.pdf (494.2Kb)
    التاريخ
    2022
    المؤلف
    Tayyem, Reema
    Hammad, Shatha
    Allehdan, Sabika
    Al-Jaberi, Tareq
    Hushki, Ahmad
    Rayyan, Yaser
    Al-Natsheh, Israa
    Bawadi, Hiba
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Diet is an important modifiable lifestyle factor, but epidemiological studies evaluating the association between dietary patterns and pancreatic cancer (PC) have reported inconsistent findings. This study aimed to evaluate the impact of several dietary choices on the risk of PC among newly diagnosed Jordanian patients. A case-control study was conducted at major teaching and general hospitals, including a Jordanian oncology center. The study included 101 patients with incident pancreatic cancer and 314 controls. Data was collected using interview-based questionnaires. Dietary intake was estimated using a validated Arabic and reproducible food-frequency questionnaire. Dietary patterns were derived using Principal Component Analysis. Multinomial logistic regression was used to estimate the association between dietary patterns and PC. Four dietary patterns were identified. The "Traditional"dietary pattern, which presented a diet rich in fresh fruits, vegetables, milk, yogurt, and lentils, was associated with a significant decrease in the odds of PC (OR = 0.42, 95% CI = 0.21-0.84) for the third quartile compared to first one. The "High-fruit"dietary pattern, which was loaded with strawberry, melon, watermelon, and other fruits, significantly reduced the odds of PC (OR = 0.38, 95% CI = 0.19-0.75) for the second quartile compared to the first one. The "Soup"dietary pattern was mainly composed of vermicelli soup, vegetable soup, lentil soup, and mushroom soup, which decreased the odds of PC (OR = 0.18, 95% CI = 0.07-0.38). There was no relation between PC and the "Western"dietary pattern, loaded with beer, wine, roasted lamb, meat, chicken sandwich, beefsteak, and fried fish. The "Traditional,""High-fruit,"and "Soup"dietary patterns were associated with reduced risk of PC among Jordanians. 2022 the Author(s). Published by Wolters Kluwer Health, Inc.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1097/MD.0000000000031886
    http://hdl.handle.net/10576/37670
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎455‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video