• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Sex Differences in Healthy Eating: Investigating the Moderating Effect of Self-Efficacy

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    التاريخ
    2022
    المؤلف
    Razaz, Jalaledin Mirzay
    Balam, Farinaz Hosseini
    Karimi, Tahereh
    Rahmani, Jamal
    Kalantari, Naser
    Shariatpanahi, Seyed Peyman
    Bawadi, Hiba
    Bhagavathula, Akshaya Srikanth
    Roudsari, Arezoo Haghighian
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Objectives: This study aimed to evaluate sex differences in dietary habits and the moderating effect of self-efficacy on the adoption of a healthy diet. Design: Cross-sectional study. Setting: The healthy population of Tehran, Iran. Participants: A total of 262 participants from the general population with normal health status. Main Outcome Measure: The adoption of a healthy diet was based on the Healthy Eating Index-2015 (HEI-2015) scores and the moderating effect of self-efficacy on eating behaviors. Analysis: Logistic regression analysis and multiple linear regression (moderation) analysis were conducted using PROCESS macro (version 3.5). Results: The sex-based analysis revealed that females were more likely to adopt a healthy diet vs males (adjusted odds ratio, 1.85; 95% confidence interval, 1.02-3.35). The moderation analysis showed that eating behavior self-efficacy significantly moderated the relationship between sex differences and HEI-2015 scores (?R2 = 0.01; P = 0.033). Males with low self-efficacy scores had the highest difference in HEI-2015 with females with low self-efficacy scores, whereas the difference in HEI-2015 was very small in males and females with high self-efficacy scores. Conclusions and Implications: Eating behavior self-efficacy had a significantly decreasing moderating effect on sex differences in the adoption of a healthy diet. Future research needs to clarify the impact of eating`` behavior self-efficacy in the adoption of a healthy diet, particularly in males, and to confirm the study's findings. 2021 Society for Nutrition Education and Behavior
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.jneb.2021.05.011
    http://hdl.handle.net/10576/37677
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎455‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video