• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Perfluorooctanoic Acid and Perfluorooctane Sulfonate in Human Milk: First Survey from Lebanon

    Thumbnail
    عرض / فتح
    ijerph-20-00821.pdf (390.3Kb)
    التاريخ
    2023-01-01
    المؤلف
    Hassan, Hussein F.
    Bou Ghanem, Haneen
    Abi Kharma, Joelle
    Abiad, Mohamad G.
    Elaridi, Jomana
    Bassil, Maya
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Human milk is the primary source of nutrition for infants in their first year of life. Its potential contamination with perfluorooctanoic acid (PFOA) and perfluorooctane sulfonate (PFOS), a group of toxic man-made chemicals, is a health concern that may threatens infants’ health. Our study aims to assess the levels of PFOA and PFOS in the breast milk of Lebanese lactating mothers and the maternal factors associated with their presence. High-performance liquid chromatography (HPLC) coupled with a Micromass Quattro micro API triple quadrupole mass spectrometer was used to detect the level of contamination in 57 collected human milk samples. PFOA and PFOS were present in 82.5% and 85.7% of the samples, respectively, while PFOA levels ranged between 120 and 247 pg/mL with a median of 147 pg/mL, and those of PFOS ranged between 12 and 86 pg/mL with a median of 27.5 pg/mL. The median contamination for PFOA exceeded the threshold set by the European Food Safety Authority (EFSA) (60 pg/mL); however, that of PFOS was below the threshold (73 pg/mL). The consumption of bread, pasta, meat, and chicken more than twice per week and that of white tubers and roots at least once per week was significantly associated with higher levels of PFOA (p < 0.05). No significant association was found between maternal age, BMI, parity, level of education, place of residence, source of water used, and smoking with the levels of PFOA and PFOS in the human milk. Additionally, the consumption of cereals at least twice per week was significantly associated with higher levels of PFOS. These findings call for actions to improve the local environmental and agricultural practices, and the regulations and standards for inspecting imported food. It is important to highlight that the benefits of breastfeeding outweigh the reported contamination with PFOS and PFOA in our study.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85145972729&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/ijerph20010821
    http://hdl.handle.net/10576/38651
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎430‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video