• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز التنمية المستدامة
  • الأبحاث
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Effect of ethylene-vinyl acetate copolymer on kinematic viscosity and thermal stability of jojoba, date seed, and waste cooking oils in lubricant applications

    Thumbnail
    التاريخ
    2022
    المؤلف
    Al Jabri, Hareb
    Khan, Shoyeb
    Das, Probir
    Thaher, Mahmoud Ibrahim
    Quadir, Mohammed Abdul
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Vegetable oils possess excellent lubricant properties, but one reason limiting their application as lubricants is their low kinematic viscosity. This study investigated how the addition of ethylene-vinyl acetate copolymer could affect the kinematic viscosity and thermal stability of jojoba, date seed, and waste cooking oils. The yield of oil from jojoba and date seed was 51.7 +- 0.77% and 8.2 +- 0.5%, respectively. The oleic acid content in jojoba, date seed, and waste cooking oils was 3.09, 49.15, and 72.4%, respectively. Kinematic viscosity of date seed oil with 4% ethylene vinyl acetate was 178 +- 2.8 mm2/s at 40  C, whereas the kinematic viscosities of jojoba and waste cooking oil with 4% ethylene vinyl acetate were 170 +- 2.1 and 165 +- 1.4 mm2/s at 40  C. The addition of 4% ethylene vinyl acetate increased kinematic viscosities of date seed, jojoba, and waste cooking oils by a multiplication factor of 5.5, 6.8, and 4.7, respectively. Thermal stability was evaluated using decomposition temperatures. Onset decomposition temperature for jojoba, date seed, and waste cooking oils with ethylene-vinyl acetate was 344, 267, and 339  C, and offset decomposition temperatures were 479, 474, and 450.6  C, respectively. Offset decomposition temperature for jojoba and date seed oils without ethylene-vinyl acetate was 407 and 445  C, whereas the onset temperature of industrial gear oil was 238  C, and the offset temperature was 363  C. Nevertheless, kinematic viscosity and thermal stability of vegetable oil-ethylene vinyl acetate blends were higher than those of industrial gear oil. Graphical abstract: [Figure not available: see fulltext.] 2021, Iran Polymer and Petrochemical Institute.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1007/s13726-021-00991-0
    http://hdl.handle.net/10576/44053
    المجموعات
    • الأبحاث [‎341‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video