• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز قطر للنقل والسلامة المرورية
  • النقل
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مراكز البحث
  • مركز قطر للنقل والسلامة المرورية
  • النقل
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Transforming Challenges into Opportunities for Qatar’s Food Industry: Self-Sufficiency, Sustainability, and Global Food Trade Diversification

    Thumbnail
    عرض / فتح
    sustainability-15-05755.pdf (3.220Mb)
    التاريخ
    2023-03-25
    المؤلف
    Al-Abdelmalek, Noora
    Kucukvar, Murat
    Onat, Nuri C.
    Fares, Enas
    Ayad, Hiba
    Bulak, Muhammet Enis
    Ekren, Banu Y.
    Kazancoglu, Yiğit
    Ertogral, Kadir
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Food trade restrictions pose a serious risk for countries that are heavily reliant on food imports, potentially leading to food crises, inequality, and geopolitical conflicts on a global scale. However, such restrictions may also have transformative effects in promoting food supply chain resilience, security, and self-sufficiency. In this study, a novel econometric analysis is presented, utilizing a data-driven analytical model to investigate the impact of a food embargo on the industry, using Qatar as a case study. A structured and automated food trade database is created using Microsoft Management Server Studio and data visualization software is integrated for automated data discovery. By using a global, trade-based sustainability assessment model, which combines the multi-region input-output (MRIO) analysis with transportation mode-based (sea, road, and air) emissions, the carbon footprint of the dairy food production sector could be estimated. The study shows that the trade embargo on Qatar’s food industry can lead to significant reductions in the annual import of food products, promoting self-sufficiency, and reducing the net carbon emissions of the dairy food sector by nearly 40%. This reduction is not only achieved through food supply chain changes, such as transportation modes, but also by restrictions pushing the country to increase domestic production. Overall, the study demonstrates that a trade embargo, with the support of a well-designed national food security strategy, trade/import diversification, and the use of different modes of transportation for food products, can improve the resilience of global supply chains, self-sufficiency, and environmental sustainability.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85152514908&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/su15075755
    http://hdl.handle.net/10576/44507
    المجموعات
    • الهندسة الميكانيكية والصناعية [‎1499‎ items ]
    • النقل [‎90‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video