• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Toxic metals in packed rice: Effects of size, type, origin, packing season, and storage duration

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S0889157522005385-main.pdf (721.9Kb)
    التاريخ
    2023-01-31
    المؤلف
    Elias, Akoury
    Mansour, Najwa
    Reda, Ghina Abdul
    Dimassi, Hani
    Karam, Layal
    Alwan, Nisreen
    Hassan, Hussein F.
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The aim of our study was to quantify toxic metals in rice, to determine factors affecting its contamination, and evaluate exposure from its consumption in Lebanon and United Arab Emirates (UAE). For this, a market screening was done and all brands (107 from Lebanon and 129 from UAE) were collected twice and tested using ICP-MS. For As, Cd, Hg and Pb, in UAE, 9%, 1%, 100%, and 69% of samples exceeded the international limits, while in Lebanon, 25%, 73%, 100%, and 69% of samples were above limits, respectively. For As, in Lebanon, brown rice, long grains and brands from developed countries were significantly more contaminated, while in UAE, packing season, country of origin, and collection time had significant effect. For Cd, collection time had significant effect in Lebanon and UAE. Regarding Cr, in Lebanon, country of origin, grain size, rice type, and time between packing and purchasing had significant effect, while in UAE, collection time had significant effect. For Hg, collection time had significant effect in Lebanon and UAE. Alarming exposure levels for Hg and Pb from rice were detected in the UAE. Future studies must assess the effects of handling and cooking to better assess exposure to toxic metals from rice consumption.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157522005385
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2022.104920
    http://hdl.handle.net/10576/44631
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎455‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video