• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • العلوم البيولوجية والبيئية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Saffron: Perspectives and Sustainability for Active and Intelligent Food Packaging Applications

    Thumbnail
    التاريخ
    2023-06-01
    المؤلف
    Ezati, Parya
    Khan, Ajahar
    Rhim, Jong Whan
    Roy, Swarup
    Hassan, Zahoor Ul
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Active and intelligent packaging can effectively improve the shelf life and monitor food quality in real-time packaged products without affecting nutritional value. With the growing interest in human health and well-being, active packaging integrated with natural functional ingredients has great potential in improving and maintaining food safety and quality and promoting marketability. Saffron has emerged as a promising functional material for active packaging due to its strong antioxidant, non-cytotoxic, anti-inflammatory effects, anticancer, prevention of diabetes, obesity, and medicinal effects. This review discusses and summarizes recent information on using saffron as a multifunctional material for active and intelligent food packaging applications. In particular, research on biocompatible natural polymer-based active packaging films containing saffron is being reviewed. In addition, the prospect of saffron-based intelligent packaging film as a safe freshness indicator for monitoring quality changes in various foods has been discussed. Finally, it highlighted the current challenges, development directions, and prospects for saffron-based active and intelligent packaging materials that will promote the commercialization of safe and sustainable packaging in the food industry. It is expected that the recognition of saffron as a functional packaging material will increase and the possibility of its application as a packaging film will increase.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85142450450&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1007/s11947-022-02949-3
    http://hdl.handle.net/10576/46344
    المجموعات
    • العلوم البيولوجية والبيئية [‎931‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video