• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • الكيمياء وعلوم الأرض
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • الكيمياء وعلوم الأرض
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Salicylic acid restricts mercury translocation by activating strong antioxidant defense mechanisms in sweet pepper (Capsicum annum L.)

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    Salicylic acid restricts mercury translocation by activating strong antioxidant defense mechanisms in sweet pepper (Capsicum annum L.).pdf (772.0Kb)
    التاريخ
    2023-11-01
    المؤلف
    Khalid, Muhammad Fasih
    Elezz, Ahmed Abou
    Jawaid, Muhammad Zaid
    Ahmed, Talaat
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Mercury (Hg) availability in soil and its absorption in plants is seriously concerned for plant production and human health. Salicylic acid (SA) is one of the major plant hormones involved in plant growth and development under biotic and abiotic stress conditions. So, the experiment was designed to assess the effect of SA on sweet pepper (Capsicum annum L.) seedlings grown under different Hg toxicity concentrations. Spraying of 100 μM SA at three different Hg levels, i.e., 0 μM, 50 μM, 100 μM, and 150 μM. The maximum decrease in photosynthetic machinery, plant growth attributes (shoot length, root length, no. of leaves, fresh and dry biomass (shoot and root)), and more accumulation of Hg in leaves, roots, and fruits of sweet pepper. Additionally, SA significantly reduced the reduction in photosynthetic attributes and plant growth, and increased antioxidant enzymes (SOD, POD, and CAT) under Hg toxicity. H2O2 was found to be lower in plants treated with SA under Hg toxicity than in non-treated plants. The SA application also restricts the accumulation of Hg in sweet pepper roots, leaves, and fruits. Hg translocation in leaves and fruits was also reduced under SA. These findings provide a novel perspective on Hg accumulation in sweet pepper. They open a door to identify SA signaling pathways to clarify the mechanisms of SA inhibiting Hg accumulation in leaves and fruits.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85165375761&origin=inward
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.eti.2023.103283
    http://hdl.handle.net/10576/48554
    المجموعات
    • الكيمياء وعلوم الأرض [‎613‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video