• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
  • حقوق النشر
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Food safety culture in food companies amid the Lebanese economic crisis and the Covid-19 pandemic

    Thumbnail
    عرض / فتح
    اصدار الناشر (بإمكانك الوصول وعرض الوثيقة / التسجيلةمتاح للجميع Icon)
    اصدار الناشر (تحقق من خيارات الوصول)
    تحقق من خيارات الوصول
    1-s2.0-S2405844023070937-main.pdf (494.1Kb)
    التاريخ
    2023-09-09
    المؤلف
    Zeina, Nakat
    Tayoun, Vera
    Merhi, Samar
    Bou-Mitri, Christelle
    Karam, Layal
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The challenges to food safety in Lebanon are many and have worsened due to the Covid-19 pandemic and the Lebanese economic crisis. Against a backdrop of loosely enforced food laws and regulations, a cross-sectional study was carried out in 23 Lebanese food companies on 204 participants using a validated online food safety culture self-assessment tool consisting of 28 indicators. Food safety motivation, burnout/job stress and conscientiousness and their impact on food safety culture were also investigated. Overall, the perceived food safety culture was “good” with a mean value of 119.1 over 140 (equivalent to 4.3/5). A young workforce, the female gender, a science background, and a university degree were associated with a higher food safety culture. The food safety culture score was also perceived higher among participants who attended food safety trainings, and among those working at the managerial level and in the quality department. In addition, the results showed that the food safety culture was significantly better in companies exporting their goods than companies with no international market exposure (121.6 vs 118.1). Moreover, Food safety motivation (mean score 4.1/5) and conscientiousness (3.5/5) were moderately associated with a positive food safety culture. However, the low burnout/job stress scores (2.8/5) may exhibit a negative impact on the food safety culture and could be related to several consequences caused by the Lebanese economic crisis and the Covid-19 pandemic. Further studies are to be conducted to understand better the causal effects relationship.
    معرّف المصادر الموحد
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844023070937
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e19885
    http://hdl.handle.net/10576/51529
    المجموعات
    • أبحاث فيروس كورونا المستجد (كوفيد-19) [‎853‎ items ]
    • التغذية البشرية [‎455‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا
    اتصل بنا | جامعة قطر

     

     

    Video