• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • الشؤون الدولية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية الآداب والعلوم
  • الشؤون الدولية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    No social distancing from food: How the COVID-19 pandemic shaped student food-related activities in the Western Balkans

    No Thumbnail [120x130]
    التاريخ
    2023
    المؤلف
    Ben Hassen, Tarek
    El Bilali, Hamid
    Allahyari, Mohammad S.
    Berjan, Sinisa
    Radosavac, Adriana
    Cvijanovic, Drago
    Bogevska, Zvezda
    Despotovic, Aleksandra
    Vaško, Željko
    ...show more authors ...show less authors
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    Background: The COVID-19 pandemic has influenced food preparation and consumption habits, as well as food wastage. The pandemic also affected the lives of university students worldwide; their learning and living environments changed, influencing their eating habits. Aim: The purpose of this study was to evaluate the repercussions of the COVID-19 pandemic on students' food-related activities in four countries in the Western Balkans: Bosnia and Herzegovina, Serbia, North Macedonia, and Montenegro. Methods: The research draws upon an online survey gathered through the SurveyMonkey platform in four Balkan countries-viz. Bosnia and Herzegovina, Serbia, North Macedonia, and Montenegro-and used a structured questionnaire. The information was collected during the second wave of COVID-19 in October-November 2020. A total of 1658 valid responses were received. Descriptive statistics and nonparametric tests were used to analyze the survey findings. Results: The research results suggest that the pandemic influenced students' food purchase habits, diets, and food-related behaviors and practices such as food preparation, cooking, and food waste management at the household level. In particular, students have been eating healthier and shopping less frequently during the pandemic. Meanwhile, the pandemic improved their attitude toward food wastage. Conclusion: This study is the first to examine how students in the Balkan region perceive the impact of the COVID-19 pandemic on their eating habits, laying the groundwork for future studies into the disease's consequences. This and other studies will assist in preparing students and education institutions for future calamities and pandemics. The findings will also help develop evidence-based postpandemic recovery options targeting youth and students in the Western Balkans.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.1177/02601060221143964
    http://hdl.handle.net/10576/54082
    المجموعات
    • أبحاث فيروس كورونا المستجد (كوفيد-19) [‎849‎ items ]
    • الشؤون الدولية [‎163‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video

    NoThumbnail