• English
    • العربية
  • English
  • تسجيل الدخول
  • جامعة قطر
  • مكتبة جامعة قطر
  •  الصفحة الرئيسية
  • الوحدات والمجموعات
عرض التسجيلة 
  •   مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  • مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر
  • المستودع الرقمي لجامعة قطر
  • أكاديمية
  • مساهمة أعضاء هيئة التدريس
  • كلية العلوم الصحية
  • التغذية البشرية
  • عرض التسجيلة
  •      
  •  
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Dietary Patterns and Hypothyroidism in U.S. Adult Population

    Thumbnail
    عرض / فتح
    nutrients-16-00382-v2.pdf (929.6Kb)
    التاريخ
    2024
    المؤلف
    Alkhatib, Dana
    Shi, Zumin
    Ganji, Vijay
    البيانات الوصفية
    عرض كامل للتسجيلة
    الملخص
    The thyroid gland produces hormones that are essential for various body functions. Hypothyroidism is defined as insufficient thyroid hormone production. Several studies have found associations between specific micronutrients and overall thyroid function; however, the amount of evidence regarding the relationship between dietary patterns and hypothyroidism among the U.S. population is limited. Data from three cycles of National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES), 2007-2008, 2009-2010, and 2011-2012, were used (n = 8317). Subjects with serum thyroid stimulating hormone >4.5 mIU/L or on levothyroxine were considered to have hypothyroidism. Age, sex, race/ethnicity, body mass index, and several lifestyle factors were considered as covariates. Three patterns were extracted using factor analysis. These were labeled as fat-processed grains-sugars-meats (FPSM), oils-nuts-potatoes-low-fat meats (ONPL), and fruits-whole grains-vegetables-dairy (FWVD) patterns. In a weighted multiple logistic regression, FPSM and ONPL were inversely associated with hypothyroidism (OR, 0.75; 95% CI, 0.57-1; p = 0.049 and OR, 0.81; 95% CI, 0.67-0.97; p = 0.025, respectively). However, FWVD demonstrated no association with hypothyroidism (p = 0.63). In conclusion, FPSM and ONPL patterns but not FWVD patterns were associated with hypothyroidism in U.S. adults. Nutrient deficiencies and their interactions may be linked to hypothyroidism.
    DOI/handle
    http://dx.doi.org/10.3390/nu16030382
    http://hdl.handle.net/10576/54200
    المجموعات
    • التغذية البشرية [‎441‎ items ]

    entitlement


    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    الصفحة الرئيسية

    أرسل عملك التابع لجامعة قطر

    تصفح

    محتويات مركز المجموعات الرقمية
      الوحدات والمجموعات تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر
    هذه المجموعة
      تاريخ النشر المؤلف العناوين الموضوع النوع اللغة الناشر

    حسابي

    تسجيل الدخول

    إحصائيات

    عرض إحصائيات الاستخدام

    مركز المجموعات الرقمية لجامعة قطر هو مكتبة رقمية تديرها مكتبة جامعة قطر بدعم من إدارة تقنية المعلومات

    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك
    اتصل بنا | ارسل ملاحظاتك | جامعة قطر

     

     

    Video